Янош Поч, депутат от управляващата партия Фидес“ на премиера Виктор Орбан, явно смята,

...
 Янош Поч, депутат от управляващата партия Фидес“ на премиера Виктор Орбан, явно смята,
Коментари Харесай

Орбан, Сорос и прасето на Поч

 Янош Поч, народен представител от управляващата партия „ Фидес “ на премиера Виктор Орбан, очевидно счита, че това е доста смешно. Всъщност обаче смешката му е ужасяваща. В своя профил във Facebook той поства фотография от едно обичайно колене на свиня, на която се виждат група хора и закланото животно. Върху кожата на свинята някой е написал на маджарски: „ Това беше Сорос!!! “ Под фотографията Поч прибавя намигащ емотикон и коментара си „ Една свиня по-малко… “

Снимката и коментарът на Поч провокираха огромна социална възбуденост. Повече от хиляда консуматори написаха във Facebook неоправдателни мнения. В отговор Поч съобщи, че не схваща възмущението, тъй като ставало дума за една свиня, а не за оня американски милиардер, против който министър председателят Орбан към този момент от много време води обществена акция.

Антисемитизъм в деяние

Този, единствено видимо доверчив, отговор дефинитивно вбеси част от обществеността, в това число и редица умерени консерватори. 120 от най-известните маджарски интелектуалци, измежду които писателят Дьорд Конрад, философите Агнес Хелер и Гаспар Миклош Тамаш, както и режисьорката Елдико Ениеди, към този момент желаят оставката на Поч. Остър митинг насочи и фондацията на Сорос „ Отворено общество “: „ Това е шокираща офанзива против Джордж Сорос. Тази фотография се вписва в дългата и мрачна традиция на антисемитизма и е следващ образец, че в Унгария на Виктор Орбан антисемитизмът е публично признат. “

Фракционният водач на „ Фидес “ отвърна, че рецензията е „ част от антиунгарската акция на Сорос “. А министър председателят Орбан сподели пред публицисти, че коленето на прасета не влиза в компетенциите на държавното управление. Самият Янош Поч не отговори на многократните телефонни и писмени опити на Дъждовни води да се свърже с него.

Този скандал е индикативен за отровената социална атмосфера под ръководството на Орбан. Правителственото болшинство употребява изразителност, която от време на време звучи като десен екстремизъм – и последователно се трансформира в част от всекидневието. А в навечерието на парламентарните избори идната пролет могат да се чакат и още по-лоши неща.

Мишената Сорос
 Screenshot Facebook-Profil Janos Pocs, ungarischer Abgeordneter (facebook.com/pocsjanos.jaszsag)
Снимката от постинга във Facebook, която разбуни духовете в Унгария

През тази година имаше към този момент две държавни акции с антисемитски мотиви против Сорос, разгласен за кукловод на някакъв антиунгарски скрит план. Втората акция прикани унгарците да дадат отпор на (в действителност) несъществуващия скрит план на Сорос да наводни Европа с бежанци.

Както се знае, Джордж Сорос е от еврейско-унгарски генезис и от 1980-те години насам посредством фондацията си „ Отворено общество “ подари милиарди евро в източноевропейските страни за поощряване на обществени и правозащитни планове. Виктор Орбан, който самичък е бил стипендиант на Сорос, от две години насам е тръгнал на борба против милиардера и не пропуща опция да го нападна.

Но не е единствено Сорос. Според Орбан целият интернационален капитал се пробва да навреди на Унгария. И това надалеч не е всичко. Орбан и други политици от неговата ръководеща партия постоянно приканват за връщане на смъртното наказване, употребяват хомофобски клишета и съвсем неприкрито афишират ромите за лентяи и нарушители.

Виж всички публикации от Кено Ферзек-->
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР